John Scalzi: Vörösingesek

Végre egy Scalzi-regény, amiben nem veszi magát komolyan az író! Nincsenek komoly politikai csatározások a háttérben, mint a Vének háborúja-ciklus esetében, nincsen komolynak tűnő társadalomkritika, mint a Bezárt elmékben, csak vegytiszta szórakoztatás – leszámítva néhány magvasabb gondolatot, amit az olvasó nyugodtan figyelmen kívül is hagyhat, ha úgy dönt. Mondhatni a tökéletes strandkönyv: könnyed és vicces, de egész évben ezt és ehhez hasonló regényeket fogyasztani már sok lenne.

00Már a címről is könnyen beugrik a klasszikus Star Trek, még az eredeti szereplőgárdával, Kirk-kel és Spock-kal, ami nem véletlen, hiszen Scalzi szándékosan a sorozat egyik legtöbbet kifigurázott tézisére épül, mely szerint ha Kirk kapitány, Mr. Spock és Vörösinges #42 zászlós felderítőútra indulnak – lett légyen bármilyen békés bolygó – utóbbi elhalálozása lesz a küldetés kimenete. Ez olyannyira sokat használt dramaturgiai elem volt az eredeti sorozatban, hogy számos vicces kép forrása is lett az évek során.

Ebből a már-már törvényszerűségből építkezik a történet is. Andrew Dahl új állomáshelyre kerül, a flotta zászlóshajójára, a Rettenthetetlenre (ami egyébként angolul Intrepid és a Star Trek: Voyager-ben a névadó hajó Intrepid-osztájú volt). Ez akár büszkeségre és örömre is adhatna okot, ám hamar rájön, hogy a szokatlanul nagyszámú felderítő küldetések során mindig történik legalább egy haláleset és sosem főtiszt az áldozat. Közvetlen felettese tiltásának ellenére el is dönti, hogy utánajár a dolognak és olyan felfedezést tesz, ami megkérdőjelezi a valóságba vetett hitét is.

A történet tehát viszonylag egyszerű, jelen esetben azonban nem is kell rétegeltnek lennie. Lendületes és feszes tempójú, nincs ideje leülni a sztorinak, ami azért el is várható egy alig 266 oldalas kisregénytől. Ebből kifolyólag a karakterek sem kapnak a szükségesnél kicsit is több jellemet, komoly fejlődésen egyikük sem megy át. Talán ennek is köszönhető, hogy mindössze három nevet tudok felidézni a szereplők közül, egyiküket pedig csak azért, mert férfi létére úgy hangzik a neve, mint a királynő szó angolul. Ez nem feltétlen baj, nem a karakterek a regény központi témái. Bizonyára sokan gondolkodtatok már azon megtekintve egy-egy epizódot valamelyik Star Trek sorozatból, hogy mit is csinálnak és hogyan élik meg a szereplők a főbb történések közötti időt. Scalzi a rá jellemző humorral igyekszik választ adni ezekre a kérdésekre. S el is érkeztünk a könyv sarkalatos pontjához, Scalzi humorához.

insp_expendability

Lehet szeretni, lehet nem szeretni, kicsit olyan, mint a gyógyszerek: kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben, ha nem is halálos, de már túlzás. Pont a megfelelő arányban található meg ez az összetevő a könyvben, ha tetszettek Scalzi eddig megjelent kötetei, ezzel sem lesz gond. Szerencsére azonban a történet is egész korrekt, eléggé kíváncsivá tud tenni, hogy ne érezzük túlzónak Scalzi cinikus, időnként szarkasztikus humorát. A történet befejezése utáni három rövidke kis fejezet pedig remek ötlet és szép lezárást ad ennek a laza kis gondolatmenetnek, mind más és más nézőpontból zárja le az eseményeket. További kis plusz, hogy a hangoskönyv változatát angolul Will Wheaton olvasta fel, aki a Star Trek: The Next Generation-ben Wesley Crusher-t játszotta.

A könyv kétségkívül egyfajta paródia, azt viszont már nehezebb meghatározni, hogy tulajdonképpen mit is akart kifigurázni. A már említett Star Trek nyilván a célpontok között szerepel, de valójában bármelyik sci-fi sorozat vagy mozifilm is lehetne a célkeresztben, valamint a nagy stúdiók műsorgyárai is. Ez utóbbiról Scalzi-nak első kézből szerezett információi is vannak, hiszen a sajnos csak két évadot megélt sorozat, a Csillagkapu: Univerzum stábjában kreatív tanácsadóként dolgozott.

Akinek tehát tetszettek az eddigi Scalzi-kötetek vagy csak egy könnyed hangvételű, humoros írásra vágyik, az bátran vágjon bele a Vörösingesekbe, nem fog csalódni, bár a Hugo- és Locus-díj valószínűleg nem a regény nagyszerűségét, hanem Scalzi popularitását tükrözi.

Mások így látják:
Kultnapó

About Dubovszki Martin

szoftvermérnök, amatőr fotós, javíthatatlan sci-fi rajongó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..